Home - Contact - Sitemap

Wat en waarom een RI&E?

Ondernemen is risico’s lopen Een ondernemer loopt risico’s; dat weet u als geen ander. Het product waarin u investeert, moet aanslaan. Uw klanten moeten betalen, er moet niet ingebroken worden in uw bedrijf. Allemaal risico’s. Dat hoort nu eenmaal bij het ondernemerschap. Zolang alles goed gaat, verdient u er met uw personeel een aardige boterham mee. Kent u alle risico’s? Ook voor uw personeel en uw materieel?

Maar wat als er plotseling een ongeval met een machine gebeurt? Een medewerker gevaarlijke stoffen binnenkrijgt? Of als iemand uitvalt omdat hij of zij te zwaar werk heeft, of te veel? Dan staat de productie stil, of u moet ‘t met een persoon minder doen. Daar komen nog de reparaties en ziektekosten bij. En het brengt uw goede naam in gevaar. Kortom, behoorlijke risico’s.

Met een RI&E zet u deze risico’s op een rij. Zo kunt u ze gericht aanpakken! U heeft vast wel eens gehoord van een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie, ofwel RI&E. Een RI&E is eigenlijk twee dingen: een LIJST met alle risico’s in uw bedrijf, en een PLAN voor het oplossen ervan. Met die twee kunt u de risico’s voor uw personeel en uw bedrijf terugdringen. En dus ook het financiële risico. De RI&E is niet ingewikkeld. WEL VERPLICHT voor bijna iedere ondernemer met personeel!  Ingewikkeld? Dat valt mee. U moet er gewoon even voor gaan zitten. Belangrijk is de RI&E wél. Zo belangrijk dat de overheid hem verplicht heeft gemaakt voor vrijwel alle ondernemers met personeel.  U kunt de risico's het best terugdringen in vier stappen:

•Stap 1 Inventarisatie. Alle risico's in uw bedrijf op één lijst.
•Stap 2 Evaluatie. Risico’s sorteren; de belangrijkste bovenaan.
•Stap 3 Plan van Aanpak. Wie doet wat, en wanneer?
•Stap 4 Actueel houden. Klaar? Dan bent u begonnen!

Bron: www.rie.nl

Arboexpert kan u ondersteunen in alle processtappen of de door u gemaakte RI&E beoordelen. Dat laatste is soms verplicht, maar altijd handig. Het geeft u de zekerheid dat de processtappen goed worden doorlopen en de RI&E ook actueel blijft.


Meer informatie »